najlepsze polskie jedzenie w Krakowie

Kraków- nie tylko zabytki, jakkolwiek też przepyszna kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiękniejszych i w największym stopniu dostatnich w tradycję polskich miast – nie da się kłócić z tym sformułowaniem. Jednak stolica Małopolski to nie wyłącznie Wawel i śliczne zabytki – to także sztuka kulinarna oraz regionalne dania i produkty, z jakich słynie Kraków. Duża grupa turystów zdaje się nie pamiętać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, albowiem krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, zwłaszcza, kiedy gra toczy się o dania i regionalne produkty.

gdzie zjeść w Krakowie

   

Regionalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez doskonałych towarów. Kraków słynie w głównej mierze z fenomenalnego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Ogromnym powodzeniem cieszy się również masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te produkty w wielu przypadkach tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.

Kuchnia Krakowa – lokalne dania i potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w ogrom wyśmienitych regionalnych składników – turyści przeważnie poszukują gotowych dań, które za pomocą doznań kubków smakowych opowiedzą tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tu Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych są w stanie pokusić się o posmakowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej lub jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to natomiast karp w zalewie octowej lub karp zatorski wędzony. Fanatycy zup powinni skosztować żurek po krakowsku czy też barszcz czerwony krakowski.
Jakkolwiek to, z czego najbardziej słynie Kraków w Polsce oraz na całym świecie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to frykas, który wolno traktować jako zwykły specjał. Mowa bezsprzecznie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o kształcie koła. Wyróżniają go także reprezentatywne sploty, jakie wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny posiadać średnicę między 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. Zwykle obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem bądź kompozycją suszonych ziół.
Mniej kultowym, choć też uznawanym za regionalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba zaciemniona jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać także po specyficznych pęknięciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/nasze-restauracje/kogel-mogel/   
Jak dostrzega się, Kraków stoi nie wyłącznie Wawelem oraz Sukiennicami – to też raj dla smakoszy, jacy poszukują nowych, polskich regionalnych kuchni i artykułów, za pomocą jakich są w stanie o wiele poprawniej zapoznać Kraków i jego okolice.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *